Når virksomheten din har blitt godkjent lærebedrift, kan du starte med rekrutteringen. Rekrutteringsprosessen er løpende gjennom hele året og deles inn i fire faser: analyse, formidling, vurdering og tilbud.
Analyse
Inntak av nye lærlinger bør planlegges allerede på høsten i forbindelse med budsjettplanleggingen. Som lærebedrift mottar dere tilskudd for å gi lærlingen opplæring.
Se eksempel på budsjett og les mer om tilskudd nederst på siden.
Når dere skal finne ut hvilke fag virksomheten skal ha lærling i, må dere kartlegge behov på samme måte som dere kartlegger behovet for en ny medarbeider. Forskjellen er at dere nå må koble arbeidsoppgavene lærlingen skal utføre til et fag og en læreplan. Læreplanen i faget forteller deg hva slags kompetanse lærlingen skal sitte igjen med etter læretiden. Alle læreplaner ligger på Utdanningsdirektoratets nettsider. Husk å søke godkjenning for eventuelle nye fag, selv om virksomheten er godkjent som lærebedrift fra før.
En god fremgangsmåte for å forankre lærlingordningen i hele virksomheten, er å la ansatte og ledere delta i arbeidet med å finne ut hvor de har behov for støtte og avlastning. Lag en liste over aktuelle arbeidsoppgaver og hvor oppgavene skal utføres. Dette gir oversikt over hvilken eller hvilke avdelinger lærlingen kan jobbe i. Ut fra listen med arbeidsoppgaver kan du lage en intern opplæringsplan til lærlingen. Ta gjerne utgangspunkt i en mal for intern opplæringsplan som du finner på hovedsiden Læringer i staten.
Lurer du på noe i den prosessen, anbefaler vi deg å kontakte oss i OK stat.
Formidling
Det er flere gode måter å rekruttere en lærling på. Dere kan lyse ut stillingen, men det er også vanlig å ta kontakt med en videregående skole som tilbyr deres fag for å tilby praksisplass (YFF), gjennomføre speedintervju med elever og invitere skoleelever til virksomheten. Det er også mulig å delta på ulike arrangementer for å gjøre seg synlig.
Utlysning
Vi i OK stat anbefaler å lyse ut lærlingstillingen som ved en vanlig rekrutteringsprosess, med en utlysningstekst og intervjuer. Da kan du få søkere fra flere fylker, også søkere som er eldre. Du finner sjekkliste for stillingsannonse og intervjuguide for lærlinger under. Dere kan gjerne dele utlysningen med OK stat slik at vi kan dele den i vår oversikt over ledige læreplasser.
Det er derimot ingen krav om å måtte lyse ut en læreplass, siden de er unntatt fra statsansattloven §2 første ledd bokstav c.
Praksisplass
På videregående skole har elevene faget Yrkesfaglig fordypning (YFF), hvor de skal bli kjent med arbeidslivet og ulike yrkesmuligheter. Dette innebærer blant annet at elevene skal ha praksis i en virksomhet. For lærebedriften er dette også en unik mulighet til å bli kjent med mulige søkere til ledige læreplasser. Ta kontakt med en lokal videregående skole som tilbyr deres fag og spør om de har en elev som trenger praksisplass.
Speed-intervju
Det er også mulig å gjennomføre speed-intervju med en klasse for å finne en aktuell kandidat. Du finner både mal og sjekkliste for dette nedenfor.
Virksomhetsbesøk
Dere kan gjøre virksomheten kjent ved å invitere skoleklasser med lærere på besøk til virksomheten. Gi gjerne elevene en presentasjon og en omvisning av arbeidsplassen. Et slikt samarbeid verdsettes av skolene og faglærerne, og bidrar til relasjonsbygging og kunnskap hos lærerne i videreformidling.
Arrangementer
Fylkene og de videregående skolen har ulike arrangementer med mål om at elevene skal bli kjent med fag og de mange yrkesvalgene. Dette er også en god mulighet for virksomheten til å gjøre seg attraktiv for ungdom, enten alene eller sammen med OK stat. Det anbefales å bruke lærlinger, ungdom som formidler til ungdom.
Lister
Du kan også finne søkere gjennom Vigo-lister, en egen søknadsportal for elever. Du finner sjekkliste for å rekruttere lærlinger gjennom Vigo-lister under.
Kontakt også ditt fylkes lokale NAV-kontor om potensielle kandidater.
Vurdering
I denne fasen skal dere gjøre et utvalg dersom dere har flere kandidater. Gjennomfør intervju som ved andre rekrutteringer. Du finner intervjuguide nedenfor.
Tilbud
Når vurderingen og utvalget er gjort, gis et skriftlig tilbud til lærlingen som ved andre tilsettinger. Lærlingen skal både ha en arbeidsavtale og en lærekontrakt.
Arbeidsavtale
Når du ansetter en lærling må både virksomheten din og lærlingen signere en arbeidsavtale og en lærekontrakt.
Opplæringslova, Statens personalhåndbok og
arbeidsmiljøloven regulerer arbeidsforholdet. Lærlinger er unntatt fra statsansatteloven.
Arbeidsavtalen gjelder på samme måte som for vanlige ansatte. Den regulerer arbeidstid og lønn etter arbeidsmiljøloven. Avtalen gjelder for samme tidsperiode som lærekontrakten.
Lærlinger skal normalt ikke ha prøvetid. Unntaket fra regel om prøvetid er dersom lærlingen er over 21 år.
Du sender ut arbeidsavtalen for signering på samme måte som med andre nyansettelser i din virksomhet. Det er ikke nødvendig med samtykke fra verge når det blir skrevet lærekontrakt og arbeidsavtale.
Nedenfor finner du eksempel på arbeidsavtale for lærlinger i staten fra OK stat.
Lærekontrakt
I tillegg til arbeidsavtale må dere signere en lærekontrakt. En lærekontrakt er et juridisk bindende dokument som reguleres av opplæringslova §7-2.
Opplæringskontoret har ansvaret for lærekontrakten. Faglig leder i virksomheten sørger for at denne blir signert, slik at lærekontrakten blir godkjent.
- Send lærlingens arbeidsavtale, CV og karakterutskrift til opplæringskontoret
- Signer lærekontrakten
- Følg opp at lærlingen signerer
- Opplæringskontoret sender faglig leder en kopi av godkjent lærekontrakt når den er signert av faglig leder, lærlingen og ansvarlig ved opplæringskontoret
Det kan ta noe tid før lærekontrakten er godkjent av fylkeskommunen. Er du usikker på om alt går som det skal, bør du kontakte opplæringskontoret som kan sjekke dette for deg.
Andre dokumenter
- Lærlingen kan ha krav på særskilt tilrettelegging.
- Lærlingen kan få godskrevet deler av læretiden sin grunnet tidligere praksis.
Om dette er tilfellet, må du ta kontakt med opplæringskontoret, som OK stat. Vi vil følge dere videre opp i samarbeid med faglig leder og fylkeskommunen.
Det er store forskjeller på hva som utløser tilrettelegging eller godskriving, og hver sak må behandles individuelt.
Tilskudd og kostnader
Som godkjent lærebedrift mottar dere tilskudd for å gi lærlingen opplæring. De fleste opplæringskontor beholder deler av tilskuddet selv. OK stat beholder 1/3.
Under får du et eksempel for en lærling som er ansatt i tre år:
Er det noe du lurer på: Kontakt OK stat.