Månedens spørsmål: Kan deltidsansatt bli gitt større stillingsprosent uten utlysning?

Hver måned vil Statens arbeidsgiverstøtte dele aktuelle spørsmål som virksomhetene er opptatt av. Denne måneden ser vi på fortrinnsrett for utvidet stillingsprosent for deltidsansatte.

Spørsmål:

Vi har en 60% ledig stilling, som vi ønsker å gi direkte til en deltidsansatt. Kan vi innplassere deltidsansatte direkte i 60% eller må vi informere eksternt om den ledige stillingen?

Svar:
Statsansatteloven § 13 sier at en deltidsansatt har fortrinnsrett til utvidet stilling eller del av en stilling. Fortrinnsretten forutsetter at den deltidsansatte er kvalifisert for stillingen. Å bruke fortrinnsretten må heller ikke innebære vesentlig ulempe for virksomheten.

Dersom en ansatt har fortrinnsrett på den utvidete deltidsstillingen, vil det ikke være mulig å søke på stillingen på vanlig måte for andre ansatte. Den utvidete stillingen er sånn sett ikke ledig.

Dersom dere vet at en ansatt har fortrinnsrett til den utvidede stillingen, trenger dere ikke å informere om utvidelsen av stillingen, jf arbeidsmiljøloven § 14-1 eller lyse ut stillingen, jf statsansatteloven § 4. Du kan lese mer om fortrinnsrett for deltidsansatte i SPH 2.1.1.3.

Se tidligere månedens spørsmål

Publisert: 18. januar 2024 Oppdatert: 19. januar 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.