Månedens spørsmål: Avvikling av ferie og plusstid

Hver måned vil Statens arbeidsgiverstøtte dele ett eller flere aktuelle spørsmål de har fått som virksomhetene er opptatt av. Denne måneden løfter vi frem spørsmål rundt avvikling av ferie.

Fremover vil Statens arbeidsgiverstøtte samle ett eller flere aktuelle spørsmål og svar i Månedens spørsmål-spalten. 

Hvorfor spørsmål om avvikling av feriedager? 

Det nærmer seg tid for avvikling av sommerferie og arbeidsgiver må være aktiv i forhold til å legge til rette for ferieavvikling.  Statens arbeidsgiverstøtte får spørsmål fra ledere som er opptatt av å få til god og riktig planlegging og avvikling av ferie. Dette er bakgrunnen for månedens spørsmål. 

Hvordan skal du som arbeidsgiver håndtere avvikling av ferie? 

Når er hovedferieperioden? 

Svar: Hovedferieperioden er 1.juni til 30.september. 

Hvem bestemmer tiden for ferie? 

Svar: Som arbeidsgiver skal du i god tid før ferien drøfte fastsetting av feriefritid og oppsetting av ferielister med den enkelte arbeidstaker eller arbeidstakernes tillitsvalgte. Oppnås ikke enighet, fastsetter du som arbeidsgiver tiden for ferien, dog med visse begrensninger. Arbeidstaker kan kreve tre uker sammenhengende ferie i hovedferieperioden.  

Kan arbeidsgiver pålegge å avvikle ferie før arbeidstaker avvikler opparbeidet plusstid (fleksitid)? 

Svar: Spørsmålet stiller saken veldig på spissen. Arbeidsgiver må legge til rette slik at arbeidstaker får avviklet både ferie og opparbeidet plusstid.  

Arbeidsgiver skal i god tid før ferien avvikles diskutere tidspunkt for ferien med arbeidstaker eller arbeidstakers tillitsvalgte. Arbeidsgiver har siste ord i saken. 

Senest fire måneder før avregningsperiodens utløp, skal arbeidsgiver og arbeidstaker planlegge hvorledes opparbeidede plusstimer, som ikke kan overføres, skal kunne avspaseres før avregningsperiodens utløp. 

Ikke enten eller, men som Ole Brum sier: Ja, takk begge deler. 

Må arbeidstaker avvikle ferie uten lønn? 

Svar: Arbeidstaker har rett til vanlig ferie, men de som bare delvis har tjent opp feriepenger kan vanligvis velge mellom redusert ferie med full lønn eller full ferie med lønn bare for de dager vedkommende har tjent opp feriepenger.

Eventuelt trekk for ferie uten lønn skal foretas i den månedslønnen som ferien tas, eller så raskt som mulig etter at ferien er avviklet.

Flere månedens spørsmål

Publisert: 12. april 2023 Oppdatert: 26. mai 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.