HR tar steget videre med bruk av KI

HR tester ut flere HR-oppgaver ved bruk av kunstig intelligens (KI). For å ta steget videre oppgir imidlertid flere HR-medarbeidere at de ønsker trygge retningslinjer for utprøving av KI.

24 statlige virksomheter delte sine erfaringer og utfordringer med kunstig intelligens på en pop-up café om KI som DFØ arrangerte i april.

Lag egne retningslinjer, i påvente av mer fra EU

Flere av deltakerne fortalte at HR har fått oppdraget med å se på hvordan virksomheten kan jobbe med KI og å utvikle retningslinjer internt. Samtidig sa deltakerne at de venter på de overordnede regler fra EU.

Mens vi venter på flere retningslinjer fra EU kan du snakke med egen IT-avdeling om å lage noen midlertidige regler internt for bruk av KI. Utviklingen går fort, mange ansatte har sannsynligvis tatt KI i bruk. Det er fullt mulig å lage retningslinjer allerede nå som passer for dere og er i tråd med EU sine retningslinjer.

Få tips om hvordan andre har laget regler rundt bruk av KI

Trenger du å se hva andre gjør, kan du for eksempel søke i nettstedet Kudos og se hvordan andre virksomheters retningslinjer ser ut. Kunnskapsdokumenter i offentlig sektor (Kudos) er en dokumentsamling og søkeløsning for offentlige kunnskaps- og styringsdokumenter.

Følg med på arbeidet med EU-forordningen om KI

EU har nylig vedtatt teksten til KI-forordningen, som skal regulere utviklingen og bruken av kunstig intelligens i Europa. Selv om forordningen ennå ikke er endelig godkjent og tredd i kraft, markerer den et viktig skritt i retning av en mer ansvarlig og etisk håndtering av KI-teknologi.

Som statlig arbeidsgiver kan du holde deg oppdatert på den pågående lovgivningsprosessen. Dette kan du gjøre via Digitaliseringsdirektoratets (Digidir) veiledning:

Illustrasjon av HR-medarbeidere i workshop
Foto: Colourbox
Lag gjerne en KI-lunsj med dine HR-kollegaer for å teste ut og snakke om bruk av kunstig intelligens.

Lag en «utforsk KI-time/lunsj»

På pop-up-kafeen om KI sa flere av deltakerne at de trenger mengdetrening i å stille gode spørsmål og lage bestillinger til språkmodellen.

Hva med å lage en «utforsk KI-time/lunsj» for dere i HR? Dette er et enkelt initiativ der du kan invitere dine kollegaer og se på bruken av språkmodeller. Denne aktiviteten er også inkluderende for alle, uansett kjennskap til KI, og kan bidra til å bygge en felles forståelse og kan redusere eventuelle barrierer for teknologien.

Her er noen steg du kan følge for å arrangere KI-lunsj:

  1. Inviter din enhet til et møte/lunsj. Be dem lse gjennom artikkelen Seks tips til å få bedre svar fra ChatGPT på forhånd. Denne artikkelen gir en god introduksjon til hvordan teknologien fungerer og hvordan dere stiller de gode spørsmålene.
  2. Under lunsjen deler du skjermen din på storskjerm og åpner opp en språkmodell som IT har sagt at dere kan bruke i virksomheten. Dette kan for eksempel være ChatGPT, Perplexity, Microsoft Bing Chat eller en annen modell din IT-avdeling anbefaler.
  3. Sammen utforsker dere språkmodellens muligheter og begrensninger. Dere kan for eksempel be den om å løse enkle oppgaver, svare på spørsmål eller for eksempel lage en spesifikk stillingsannonse? Diskuter underveis hvilke svar dere synes er gode. Husk å stille språkmodellen oppfølgingsspørsmål og be den for eksempel om å være mer eller mindre kreativ i formuleringene.
  4. Ikke vær redd for å «leke» dere med teknologien og bruk denne lunsjen på å bli tryggere sammen.
  5. Helt til slutt ta en runde på hva dere fikk ut av seansen. Oppmuntre dem som var med til å utforske modellen selv og dele erfaringer. Kanskje dere må ha en ny KI-time/lunsj etter hvert, når alle har prøvd litt mer selv?

Tips: Når dere har evaluert om dette var et nyttig initiativ hos dere i HR, kan dere enkelt rulle dette ut som en aktivitet ledere i virksomheten kan gjennomføre med sine medarbeidere. Dette kan også være en fin arena til å hente brukerinnsikt knyttet til hva ansatte er usikre på når det kommer til bruk av KI.

Lese mer om bruk av KI i HR

Sjekk ut våre tidligere saker om hvordan språkmodeller kan inspirere og hjelpe deg i hverdagen.

Publisert: 30. april 2024 Oppdatert: 2. mai 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.