Se hvordan du kan bruke kunstig intelligens i HR-oppgaver

Denne artikkelen er for deg som vil teste ut bruk av generativ kunstig intelligens i dine HR-oppgaver. Her viser vi deg hvordan du praktisk og konkret kan bruke ChatGPT-4 som støtteverktøy når du skal lage et opplegg for lederutvikling.

I videoen nedenfor tar vi utgangspunkt i fagsidene på Arbeidsgiverportalen for God ledelse i staten, Lederplakaten i staten og nåværende Plattform for ledelse i staten for å vise hvordan du kan lage et opplegg for lederutvikling. 

I eksempelet bruker vi OpenAI sin ChatGPT 4. Språkmodellen krever abonnement, og gjør at du kan laste opp dokumenter som grunnlag for utvikling av tiltaket ditt.

Fremgangsmåten vi viser i videoen kan brukes på mange ulike områder innenfor HR.

Skap sammen med kunstig intelligens

Co-creativity, eller medskapende kreativitet, er et begrep som har dukket opp når det kommer til å ta i bruk generativ kunstig intelligens. Dette beskriver hvordan generativ kunstig intelligens kan hjelpe deg til å jobbe mer kreativt eller innovativt i prosesser.  

Hva er Generativ kunstig intelligens?

Generativ kunstig intelligens er i stand til å produsere nye ideer eller innhold ved å basere seg på allerede eksisterende informasjon.

Dette skjer ved bruk av avanserte algoritmer og datamodeller som produserer forslag til ulike materialer som tekster, bilder eller ideer, uten direkte menneskelig interaksjon.

Kunstig intelligens kan bli en effektiv ressurs og en kreativ sparringspartner for deg når du blant annet skal: 

  • lage skisser på ideer 
  • utforme programmer 
  • lage kjøreplaner og innhold i disse  

For eksempel kan du få utkast til manus for ledersamlinger eller hvordan operasjonalisere strategier og planer. Dette gir deg en effektiv start og et utgangspunkt som du kan tilpasse og utvikle til oppgaven du skal løse videre.

Tilpass KI-innholdet til det du skal løse

Som fagperson må du kvalitetssikre og tilpasse innholdet som foreslås til din virksomhet og det du skal løse. Følg retningslinjene for bruk av kunstig intelligens i din virksomhet. 

Ved å ta i bruk kunstig intelligens kan du redusere tidsbruken på planlegging og utforming, og kanskje til og med kostnader. 

Kilder og ressurser som er brukt i videoen 

Tråden til ChatGPT for utviklingen av «Samfunnsorientert og innovativ ledelse» i videoen.

Dokumentene vi lastet opp for å lage lederutviklingsprogrammet

Tips til hvordan spørre bedre spørsmål (prompting)

 Vil du fordype deg mer i co-creativity?

Bruk av KI i staten

Annen bruk av språkmodeller

Ønsker du å bruke språkmodellen til å få tips til hvordan utvikle dine faglige ideer, kan du benytte deg av ChatGPT 3.5 eller Microsoft sin BingChat, gratis. Tips til hvordan du kan starte finner du her:

Publisert: 18. januar 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.