Verdt å merke seg i brevet om lokale lønnsforhandlinger

Etter at Stortinget nå har bestemt hvordan de uorganiserte skal avlønnes, er det klart for lokale lønnsforhandlinger. I denne saken går vi inn på hva du som arbeidsgiver må være oppmerksomme på i det lokale brevet.

Brevet om gjennomføring av lokale lønnsforhandlinger og regnearket for å beregne den lokale avsetningen er nå tilgjengelig for virksomhetene.  

Som virksomhet har dere nå relativt kort tid på å forberede dere på lokale lønnsforhandlinger. Frist for forhandlingene er 15. februar 2025.

Ta kontakt med Statens arbeidsgiverstøtte

Vi i Statens arbeidsgiverstøtte prioriterer å svare på spørsmål knyttet til lønnsoppgjøret. I slutten av januar vil vi som vanlig ha et telefonnummer dere kan ringe oss på når dere er i sluttspurten av forhandlingene før 15. februar. 

Tips til hvordan lese det lokale brevet 

Det viktigste dere som virksomhet kan gjøre nå, er å sette dere grundig inn i brevet om de lokale lønnsforhandlingene. Husk at statlige virksomheter er ulike, og at brevet er formulert slik at alle skal kunne bruke det. Det er ikke sikkert at alt som står der er relevant for din virksomhet. 

Under trekker vi fram noe av det som vi i Statens arbeidsgiverstøtte tenker er verdt å merke seg:

Plassering av de uorganiserte 

Tirsdag 17. desember, behandlet Stortinget innstillingen som blant annet avklarer hvordan de uorganiserte skal få fastsatt sin lønn i staten. 

Stortinget falt ned på Digitaliserings- og forvaltningsdepartementets innstilling om at embetsmenn og statsansatte som ikke er medlemmer av Akademikerne, LO Stat, Unio eller YS stat skal få regulert sin lønn i samsvar med det største avtaleområdet i den enkelte virksomhet. 

Det er først nå som saken er behandlet ferdig i Stortinget, at dere som virksomhet kan sette i gang lokale lønnsforhandlinger.  For LO/YS-området må dere passe på å justere for det sentrale tillegget som utgangspunkt for de lokale lønnsforhandlingene.

Virkedato for de lokale lønnsforhandlingene 

Det kan være forvirrende at det er flere ulike virkedatoer for de lokale lønnsforhandlingene – se brevets punkt 1.

Virkedato har betydning for når utbetaling av eventuelt lønnstillegg skal regnes fra. Datoen har også betydning for hvem som er omfattet av lønnsforhandlingene da alle som er ansatt på virkedato er omfattet. Oppsummert er virkedatoene for de lokale lønnsforhandlingene slik: 

  • Medlemmer i Akademikerne har virkedato 2. juni 
  • Medlemmer i Unio har virkedato 5. juni 
  • Alle andre har virkedato 1. mai 

Men du som sitter og avklarer dette i virksomheten, må være klar over at embetsmenn og militære tjenestemenn ikke har streikerett.  Hvis de er medlemmer i et Akademiker- eller et Unio-forbund skal de ha 1. mai som virkedato. Du må derfor gå gjennom Akademiker- og Unio-listene for å se om det er noen på listene som likevel skal ha 1. mai som virkedato. 

Timelønnede og lokale lønnsforhandlinger 

Det er forskjell mellom virksomhetene i hvor mange timelønnede de har.  

I brevets punkt 3 om hvem som er omfattet av de lokale lønnsforhandlingene, har departementet gitt en presisering om denne gruppen.

DFD presiserer at avlønningsform – altså timelønn - ikke er grunnlag for om en ansatt er omfattet av de lokale lønnsforhandlingene eller ikke. Det er ansettelsesforholdet som er avgjørende.  

Med denne presiseringen er det avklart at virksomhetene nå kan regulere lønn i de lokale lønnsforhandlingene også for ansatte på timelønn. Forutsetningen er at de som andre er ansatt på virketidspunktet for de lokale lønnsforhandlingene. 

Generelle tillegg og/eller gruppetillegg skal drøftes 

Vær oppmerksom på at tariffområdene nå har likelydende avtaletekst med hensyn til generelle tillegg og/eller gruppetillegg. Bruk av slike tillegg skal diskuteres i det forberedende møtet.  

Det er likevel opp til dere som parter lokalt å bli enige om dere vil bruke det og hvordan det skal utformes. Vær likevel oppmerksom på at det i brevets punkt 6 om lokal lønnspolitikk er presisert at: 

«Den lokale lønnspolitikken utformes slik at den sikrer alle en rimelig lønnsutvikling over tid. DFD minner om at hele lønnsreguleringen for Akademikerne og Unio i år skjer lokalt, noe partene må hensynta under forhandlingene.» 

«Neste ledernivå» og beregning av potten 

I LO og YS-avtalene kom det inn en endring i punkt 2.5.2 i årets tariffoppgjør. Punktet handler om hvordan håndtere neste ledernivå i forbindelse med de lokale lønnsforhandlingene. I avtalene står det nå at: 

«Disse stillingenes årsverk skal ikke telles med i utregning av den lokale avsetningen.» 

Etter tariffoppgjøret er i havn, er det blitt ulik tekst i henholdsvis LO/YS-avtalene og Akademiker/Unio-avtalene på dette punktet. 

DFD mener likevel at det er viktig at reglene for beregning av den lokale avsetningen er lik mellom de to tariffområdene. LO, YS og DFD er derfor blitt enige om at årsverkene for ledere som er omfattet av HTA punkt 2.5.2 skal inngå i beregning av den lokale avsetningen i år – noe som da er det motsatte av det som kommer frem i avtaleteksten. 

Denne avklaringen finner dere i brevets punkt 8.6 om årlig lønnsregulering for ledere. 

Publisert: 18. desember 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.