Praktisk informasjon til virksomheter som er påvirket av streik

På denne siden har vi samlet litt praktisk informasjon som du som arbeidsgiver må passe på nå som det er streik i staten.

Hvem svarer på hva ved streik?

Statens arbeidsgiverstøtte svarer ikke på faglige spørsmål i forbindelse med en streik. Faglige spørsmål skal dere i utgangspunktet avklare med overordnet departement.

Faglige spørsmål som ikke kan avklares mellom departement og dere som virksomhet, kan overordnet departement sende til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet på e-post DFD-streikeberedskap@dfd.dep.no.

E-posten merkes Faglig spørsmål i forbindelse med beredskapsarbeid.

Det er 12 år siden sist det var streik i staten. Fredag 24. mai gikk Akademikerne og Unio ut i streik etter at meklingen ikke førte frem. Staten og LO Stat/YS Stat ble enige om en ny hovedtariffavtale.

Avklaringer rundt streik må dere ta med eget departement - se faktaboks over. Men vi har samlet noe praktisk informasjon rundt drift på denne siden.

Gjør deg kjent med viktige avklaringer under streiken

Det er Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) som informerer deg som arbeidsgiver om streikeberedskap og som gir faglige råd rundt lov- og regelverk.

Du finner streikeberedskapen, avtaler og protokoller og søknadskjema for unntak nederst på DFDs side om lønnsoppgjøret. Disse gir viktige og prinsipielle avklaringer rundt driften av virksomheten din under streiken. Du finner også søknadsskjema for dispensasjon her.

Hva finner du i de enkelte dokumentene?

Personalmeldingen om arbeidsgivers håndtering

I dette dokumentet finner du en oversikt over gangen i streiken, varslingsplikt fra organisasjonene og håndtering av navnelister og dispensasjonsssøknader:

Protokoll for avklaring av prinsipielle spørsmål under en streik

I avtale (protokoll) om prinsipielle spørsmål vedrørende en eventuell streik finner du svar på spørsmål angående praktisk drift, gruppelivsforsikring, håndtering av AFP for personer som står på listene med mer.

Protokoll om dispensasjon for arbeidstakere som utfører lønnsutbetalinger

Protokoll om dispensasjon fra varslet om plassfratredelse for arbeidstakere som er strengt nødvendige for lønnsutbetaling er en sentral enighet om at enkelte ansatte er unntatt fra å bli satt opp på navnelistene. Protokollen forteller hvem som er strengt nødvendige for å beregne, kjøre og effektuere lønnsutbetaling for ansatte i staten i juni-måned.

Retningslinjer for arbeidskonflikter

Arbeidskonflikter i staten er retningslinjer fra DFD som omfatter både spilleregler, håndtering av arbeidsgiver og hva du som arbeidsgiver skal gjøre etter at konflikten er avsluttet  og utbetaling av lønn.

Hva styres gjennom hovedavtalen ved en streik?

Hovedavtalen er en sentral avtale for en streikesituasjon

Praktiske informasjon du gir som arbeidsgiver i en streik

Informer de ansatte godt om streiken

Ansatte, både de som er tatt ut i streik, og de som ikke er det, må få tilstrekkelig med informasjon slik at de vet hvordan arbeidsstansen påvirker arbeidsplassen. De som ikke er i streik, må få god informasjon om hva slags oppgaver de kan ta på seg og ikke.

Informer eksterne om streiken

Om tjenester dere leverer til eksterne, blir påvirket av streiken, bør dere opplyse om dette på en balansert og saklig måte. Dette står også i punkt 2.2 i retningslinjene for arbeidskonflikter i staten.

Utbetaling av lønn og feriepenger under streik

Det er gitt dispensasjon fra streik eller plassfratredelse for arbeidstakere som er strengt nødvendige for å beregne, kjøre og effektuere lønnsutbetaling for ansatte i staten i juni-måned. Det gjelder også IT-ansatte som jobber med dette.

Det kan du se mer om i Avtale (protokoll) om dispensasjon fra varslet om plassfratredelse for arbeidstakere som er strengt nødvendige for å beregne, kjøre og effektuere lønnsutbetaling for ansatte i staten (pdf)

Er du lønnskunde av DFØ, kan du lese mer på denne siden:

Lønnsregulering og forberedelser til lokale forhandlinger

Se mer om hvordan du forholder deg til lønnsregulering og forberedelser. Og få mer utfyllende informasjon:

Praktisk håndtering av arbeidsgiver når ansatte tas ut i streik

Be streikende ansatte levere inn adgangskort, mobil, PC

I utgangspunktet skal streikende levere inn PC, mobiltelefon og annet datautstyr som tilhører arbeidsgiver.

Men staten har uttalt at om arbeidstaker som beskattes for fordelen av bruken av arbeidsgivers mobiltelefon, er det ikke rimelig å kreve at mobiltelefonen leveres tilbake.

Som arbeidsgiver skal du imidlertid fjerne all tilgang til virksomhetens datasystemer, og tilgang til e-post og programmer. Dette gjelder også mulighetene for å logge seg på fra andre steder enn arbeidsplassen og via mobiltelefonen.

Ansatte som tas ut i streik når de er på tjenestereise

Tjenestereiser i utlandet: Arbeidstakere som er på utenlandsoppdrag under streikens start, kan fullføre oppdraget. Arbeidsgiver dekker kostnadene på vanlig måte. Den ansatte går ut i streik når tjenestereisen er avsluttet.

Tjenestereiser i Norge: Arbeidstakere som er på tjenestereise når streiken iverksettes, kan fullføre oppdraget. Arbeidsgiver dekker kostnadene på vanlig måte. Den ansatte går ut i streik når tjenestereisen er avsluttet.

Dette står i protokoll for avklaring av prinsipielle spørsmål som ble forhandlet frem 6. mai 2024.

Ansatte som har permisjon til å gå kurs

Arbeidstakere som har permisjon med eller uten lønn for å delta på langvarige kurs, er unntatt av streiken. Hvis kurset slutter mens streiken pågår, skal de gå ut i streik. Ved kurs i arbeidsgivers regi, skal arbeidsgiver betale hjemreisen på vanlig måte.

Dette står i protokoll for avklaring av prinsipielle spørsmål som ble forhandlet frem 6. mai 2024.

Ansatte som har søkt om ferieavvikling og avspasering

Planlagt ferie og avspasering av fleksitid skal avvikles som normalt, og de ansatte vil delta i streiken etter feriens slutt.

Ferie skal normalt ikke fastsettes mens streiken pågår. Hvis det er avtalt at flere fleksidager skal tas sammen, for eksempel i forbindelse med en lengre reise, kan disse dagene i stedet brukes som vanlige feriedager.

Dette står i protokoll for avklaring av prinsipielle spørsmål som ble forhandlet frem 6. mai 2024.

Ansatte som er sykmeldte når streiken starter

Hvis en ansatt er 100% sykemeldt når streiken starter, deltar de ikke i streiken.

Hvis en ansatt er delvis sykemeldt, kan de tas ut i streik, og dette gjelder for hele stillingen.

Ansatte som blir sykemeldt mens streiken pågår, regnes ikke som unntatt fra streiken.

Hvis en ansatt blir helt eller delvis friskmeldt mens streiken pågår, deltar de i streiken hvis de er oppført på navnelistene.

Dette står i protokoll for avklaring av prinsipielle spørsmål som ble forhandlet frem 6. mai 2024.

Oppdatert: 2. juni 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.