DFØ har inngått et samarbeid med Gture om å utvikle en digital plattform for kompetanseutveksling staten. Ambisjonen er at virksomheter får en plattform for å vise frem oppdrag og prosjekter som de ønsker kompetanseutveksling på, og at medarbeidere i staten kan melde sin interesse for å jobbe med disse.
I staten er vi et stort fellesskap med over 200 virksomheter og i 2021 var det totalt over 170 000 ansatte. Vi jobber i en felles kontekst hvor mange kjenner på de samme utfordringene, og vi har de samme rammene for å løse samfunnsoppdragene våre på.
DFØ har i sitt tildelingsbrev fått i oppdrag å anbefale løsninger som legger til rette og bidrar til økt mobilitet og samordning i staten, og har inngått et samarbeid med Startup-selskapet Gture.
DFØ samarbeider med StartOff om å utvikle en digital løsning for kompetanseutveksling som skal fungere som et operativt og strategisk verktøy på virksomhetsnivå.
Å gjennomføre (kjøre) anskaffelsen gjennom StartOff betyr at DFØ får utviklet en MVP (minimum viable product), eller en første versjon av løsningen som vil være en digital kompetanseutvekslingsløsning.
Hensikten er å utvikle en felles digital plattform for kompetanseutveksling statlige virksomheter imellom. Kompetanseutvekslingen skal gjelde for oppdrag som varer under ett år. Det kan være snakk om kortere utvekslinger på noen måneder, eller mindre stillingsprosenter knyttet til prosjekter eller andre oppgaver.
Utviklingen av den endelige løsningen vil først finne sted om DFØ beslutter å gå videre etter arbeidet med utvikling av en første versjon.
Ansatte ønsker kompetanseutvikling gjennom arbeidsoppgaver
Du har kanskje hørt eller kjenner deg igjen i disse utsagnene?
Jeg har lyst på nye utfordringer, men trives godt og har egentlig ikke lyst å bytte jobb.
Jeg lurer på hvordan andre virksomheter jobber med de problemstillingene jeg har?
I Statsansatteundersøkelsen 2021 oppga medarbeidere i staten at faglig utvikling gjennom arbeidsoppgaver var det viktigste å satse på for at de skulle oppfatte virksomheten som en attraktiv arbeidsplass. 43 prosent at lederne sa at kompetanseutvikling var spesielt viktig å sette søkelys på de tre kommende årene.
Utvikle og beholde ansatte
Med plattformen for kompetanseutveksling ønsker vi i DFØ å legge til rette for at virksomheter i staten kan beholde og utvikle kompetansen til sine ansatte. Plattformene vil være ett av flere viktige bidrag for å gjøre staten til en attraktiv arbeidsplass, og motvirke uønsket turnover fremover.
Å sikre riktig kompetanse gjennom å utvikle medarbeiderne du allerede har, vil være en av de viktigste oppgavene til virksomhetene fremover. Samtidig som arbeidsmarkedet nå er stramt, har staten føringer på å bruke mindre ressurser på konsulentkjøp.
En kompetanseutvekslingsplattform vil være med på å avhjelpe dette, samtidig som virksomhetenes medarbeidere får ny kompetanse som de kan ta med tilbake i egen jobb.
Veien videre
Oppdatert informasjon:
Arbeidet med utvikling av første versjon av løsningen var ferdig i overgangen til juni måned 2023.
DFØ vurderer nå veien videre for den digitale løsningen.
DFØ har utlyst en StartOff-konkurranse for å se om det finnes leverandører som kan utvikle en digital løsning for kompetanseutveksling mellom statlige virksomheter.