Nytt grunnlag for god ledelse i staten 

Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) har startet arbeidet med å utvikle et nytt grunnlag for god ledelse i staten. — Vi ønsker å se på hva god ledelse i staten skal være med nye øyne, sier prosjektleder i KDD, Stina Hansteen Solhøy.

Kvinne
Foto: KDD
Stina Solhøy i Kommunal- og distriktsdepartementet er prosjektleder for arbeidet med å se på hva god ledelse i staten skal være.

I dag finnes både en Plattform for ledelse i staten og en egen Lederplakat i staten fra henholdsvis 2008 og 2014.  

— Begge har gode elementer seg, men samtidig har det skjedd mye i samfunnet siden den gang, sier Stina Solhøy.  

Hun peker på en rekke utviklingstrekk som bør reflekteres inn i arbeidet med et nytt grunnlag for god ledelse. 
 
— Regjeringen har satt i gang en tillitsreform som fremhever tillitsbasert ledelse og medbestemmelse. Tillits- og relasjonsbaserte ledelsesformer er ikke nytt, men viste seg å være særlig viktige under pandemien. Dette er erfaringer vi bør ha med oss videre, sier hun.  

— Andre viktige utviklingstrekk er miljø og bærekraft, mangfold, innovasjon, sikkerhet og beredskap, digitalisering og kunstig intelligens. Et godt grunnlag for ledelse bør både tematisere slike utfordringer og aller helst gi lederne støtte og noen grunnsteiner til å navigere i et slikt landskap, understreker Solhøy.  

Skal være klart innen utgangen av 2023 

Målet er å ha et nytt grunnlag for god ledelse i staten klart ved utgangen av 2023. Arbeidet vil også ses i sammenheng med revidering av Arbeidsgiverstrategien i staten. Hva slags format det nye grunnlaget for ledelse får, er ikke bestemt ennå.  

— Målet er å inspirere til, bevisstgjøre og være et utgangspunkt for dialog om hva som er god ledelse nå og i årene som kommer sier Solhøy. 

Ønsker du å gi innspill til nytt ledelsesgrunnlag? 

Prosjektet eies av Arbeidsgiverpolitisk avdeling i KDD. Det er etablert en referansegruppe som er sammensatt av HR-ledere og virksomhetsledere. Prosjektet gjennomfører også innspillsmøter med virksomhetsledere, akademia og hovedsammenslutningene i staten.  

— Vi ønsker oss innspill fra mange ulike hold. Har du synspunkter eller forslag som kan være nyttige for arbeidet, så ta gjerne kontakt med meg på e-post sier Stina Solhøy.  

Du kan kontakte Stina på stina-hansteen.solhoy@kdd.dep.no

Publisert: 24. mai 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.