Virksomheter består av ledere og medarbeidere som sammen skal kunne håndtere endringer og omstille seg. På Tillitsreformuka får du lære mer om godt lederskap og medarbeiderskap og vi har satt dette på agendaen i flere arrangementer.
Medarbeiderskap handler om hvordan ansatte jobber med oppgaver, samarbeider med kollegaer, oppnår resultater, tilpasser seg kulturen og forholder seg til arbeidsgiveren. Dette forutsetter et samarbeid mellom medarbeidere og ledere.
Intet medarbeiderskap uten lederskap
Vi vet at flere statlige virksomheter har jobbet med medarbeiderskap, tydeliggjøring av medarbeiderrollen og handlingsrommet. Noen av disse virksomhetene har vi invitert til å dele sine erfaringer på Tillitsreformuka, i tillegg til fageksperter. Vi kan røpe at det ikke er mulig å snakke om medarbeiderskap uten å snakke om lederskap.
På erfaringsseminaret kalt Lederskap og medarbeiderskap i samspill setter vi derfor søkelyset på hvordan ledere og medarbeidere kan jobbe sammen for å tydeliggjøre handlingsrommet for styring og ledelse, og hvordan dere sammen kan utvikle aktivt medarbeiderskap.
Selvstyrte team som arbeidsform
Stadig flere virksomheter utforsker teamorganisering som arbeidsform. Dette er også noe vi setter søkelyset på sammen med forskere og praktikere.
Vi tar for oss både myndiggjøring av medarbeidere, og hvordan du som ledere kan gjøre medarbeiderne i stand til å ta imot større ansvar for å kunne løse oppgavene på en bedre og mer effektiv måte og på tvers av fagområder.
Hvis du vil høre mer om disse temaene, er disse arrangementene å anbefale:
Tillitsreformuka handler om innovasjon, partssamarbeid, ledelse, nye arbeidsmåter og ikke minst hvordan vi forvalter tilliten mellom oss og brukerne, og mellom ledere, medarbeidere og tillitsvalgte.
Uka arrangeres av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og DFØ.