Rus og AKAN

Å ha et rusproblem påvirker ikke bare den ansatte selv, men kan i enkelte tilfeller få betydning for arbeidsmiljøet i enheten eller avdelingen.

For deg som leder kan den ansattes rusproblem føre til en krevende personalsak. Som i andre forhold som skaper misnøye på arbeidsplassen, er det viktig at du tidlig inviterer til en samtale med den det gjelder.

Som leder bør du ta samtalen om rus

Mange ledere synes slike samtaler er dobbelt vanskelige fordi det å ta opp rus, som psykiske problemer, oppleves som å trå veldig nært på en kollega.

Ved stadig å utsette en slik samtale, risikerer du imidlertid at medarbeideren utvikler et enda større problem, og at saken vokser seg enda større. Det gjelder å handle heller tidlig enn senere.

Råd til ledere som skal snakke om rus med medarbeidere

AKAN hjelper ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet. Akan er en god instans å kontakte for råd og veiledning.

På Akans sider om hvordan snakke om rus med en ansatt, kan du lese hvordan du kan gå frem om du er bekymret for en ansatt.

Veileder og maler fra Akan

Nedenfor kan du også se filmer fra Akan-kampanjen Tanker fra jobbfesten, som du kan bruke om dere skal snakke om rus i et seksjonsmøte eller liknende.

Oppdatert: 8. november 2022

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.