Hvilke rutiner gjelder når lærlingene skal inngå arbeidsavtale og lærekontrakt?

Mange statlige virksomheter rekrutterer lærlinger i disse dager. Hva er egentlig forskjellen på arbeidsavtale og lærekontrakt? Hvilke rutiner gjelder?

Lærlinger skal signere to avtaler: arbeidsavtale og lærekontrakt.

Arbeidsavtale for lærlinger

Arbeidsavtalen regulerer arbeidstid, -sted og lønn for lærlinger på samme måte som for andre ansatte. Den skal gjelde for hele opplæringsperioden og altså ha samme tidsperiode som lærekontrakten. 

Arbeidsavtalen skal signeres av HR og lærlingen, og deretter sendes til OK stat via postmottak@dfo.no. Mal til arbeidsavtale finner du på Arbeidsgiverportalen.

Arbeidsavtale for lærlinger - mal
docx 33.44 KB

Lærekontrakt for lærlinger

Lærekontrakten blir først opprettet etter at arbeidsavtalen er signert. Lærekontrakten er et juridisk bindende dokument som reguleres av opplæringslova § 4-5.

Kontrakten signeres elektronisk av lærlingen, faglig leder og ansvarlig konsulent i OK stat. Når alle har signert den, godkjenner fylkeskommunen kontrakten før de sender den elektronisk på e-post. Dette skjer tidligst etter at eleven har tatt alle eksamener.

Lurer du på mer om lærlinger i staten, enten dere skal rekruttere lærling eller du er faglig leder? Gå til våre fagsider om hvordan rekruttere og følge opp lærlinger:

Publisert: 24. mai 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.