Tidlige og grundige forberedelser gir gode lokale lønnsforhandlinger

Selv om det sentrale oppgjøret ikke er klart, og vi må avvente resultatene fra forhandlingene, kan du begynne å forberede lokale forhandlinger i virksomhetene. Hør podkasten om hvordan NMBU jobber med sine forberedelser.

Meklingen i det sentrale lønnsoppgjøret går inn i sin siste fase, og i den anledning løfter vi frem en av våre mest besøkte podkastepisoder om hvordan virksomhetene allerede nå kan starte å forberede  lokale lønnsforhandlinger.

I den fortsatt aktuelle podkasten fra 2019 forteller personal- og organisasjonsdirektør ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Jan Petter Stenberg , hvordan de gjør gode forberedelser til lokale lønnsforhandlinger.

Et lederansvar å kjenne lønnspolitikken

NMBU er en stor virksomhet med 1900 ansatte, og lønnspolitikken er et viktig virkemiddel for å rekruttere og beholde riktig kompetanse. HR bruker derfor tid på å informere og veilede lederne i egen lønnspolitikk.

­­- Alle må være kjent med lønnspolitikken, og det er et lederansvar å formidle denne i dialog med de ansatte. Tillitsvalgte har også et medansvar å forvalte og formidle lønnspolitikken på en god måte ovenfor sine medlemmer, sier Stenberg.

Setter tentative møtetidspunkt med tillitsvalgte nå

I påventet av det sentrale oppgjøret starter NMBU å sette av tentative møtetidspunkt med fagforeningene til forberedende møter og forhandlinger.

Bilde av Jan Petter Stenberg ved Norges miljø- og bioteknologiske universitet
Foto: NMBU
Jan Petter Stenberg er organisasjons- og personaldirektør ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

NMBU har organisert en arbeidsgiverdelegasjon som tar inn bredden fra arbeidsgiversiden som dekker ulike fagstillinger, samt de tekniske og administrative stillingene ved universitetet. HR er fagorganet som organiserer prosessen og gjennomfører forhandlingene, forklarer Stenberg.

- Snakk sammen om lønnspolitikken

En viktig del av det forberedende møtet i NMBU er at arbeidsgiver og tillitsvalgte sammen går gjennom innholdet i lønnspolitikken. De ser på hvordan følge opp denne i årets lønnsforhandlinger, slik at de har en omforent forståelse av innholdet.

- Det er viktig at vi finner en praktisk tilnærming til lønnspolitikken, og da må vi snakke med de tillitsvalgte om det, og dette krever trening, sier Stenberg.

- Hvert år må vi se på hva det er som er viktige ved dette oppgjøret, og hvordan er arbeidsmarkedet nå, sier han.

Involvering av ledere

For å forberede årets oppgjør har HR i NMBU god dialog med og lytter til lokale ledere for å få vite hva de er opptatt av i personalpolitikken. I tillegg trekker økonomiavdelingen ut statistikk og gjør analyser for ulike grupper, avdelinger, seksjoner, kjønn og så videre.

Lønnspraksis - tabell for virksomhetens lønnspraksis
xlsx 17.72 KB

- Når det gjelder statistikk og data er det viktig å tolke og forstå tallene og bruke disse klokt i samarbeid med de tillitsvalgte, sier Stenberg.

- Det kan også være krevende med to tariffavtaler og én lønnspolitikk. Arbeidsgiver har ansvar for å balansere at lønnsutviklingen er tilsynelatende lik  for like stillinger, enten om man er på den ene eller den andre hovedtariffavtalen, sier Jan Petter Stenberg i NMBU.

I podkasten kan du høre mer om:

  • Hvordan skape et godt forhandlingsklima
  • Hvordan samarbeide  med de tillitsvalgte
  • Hva bør være innholdet i lønnspolitikken
  • Hvordan organisere forberedelsene i lønnsforhandlingene
  • Hvordan lykkes med lønnsforhandlinger for første gang
Publisert: 18. mai 2022 Oppdatert: 15. november 2022

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.