Digitaliserings- og forvaltingsdepartementet (DFD) har lansert refleksjonsverktøy til Statens arbeidsgiverstrategi og Grunnlag for god ledelse. Verktøyene er ment å støtte virksomhetsledere og HR i arbeidet med statens forventinger til ledelse og god arbeidsgiverpolitikk.
På nyåret vet vi at flere virksomheter planlegger samlinger både for ledere og for partssamarbeidet. Dette er gode arenaer der dere kan ta i bruk de nye refleksjonsverktøyene for Grunnlag for ledelse og statens arbeidsgiverstrategi.
Felles forventinger til statlige virksomheter
Med bakgrunn i utfordringsbildet gir arbeidsgiverstrategien og Grunnlag for god ledelse felles forventinger til statlige virksomheter og ledere.
Forventingene er utarbeidet av DFD, og skal bidra til at:
- statlige virksomheter oppfyller sine samfunnsoppdrag gjennom å beholde, utvikle og rekruttere kompetente medarbeidere
- ledere løser samfunnsoppdraget og oppnår resultater sammen med medarbeiderne
For å få til dette har DFD definert fem forventinger til god ledelse i staten, og tre definerte innsatsområder innenfor arbeidsgiverpolitikken.
Les mer om forventningene i strategiene:
Refleksjonsmateriell til bruk for ledelsen
Arbeidsgiverstrategien
Den viktigste ressursen er medarbeiderne. De må være endringsdyktige, ha oppdatert og rett kompetanse, og må ledes av dyktige ledere som bygger en utviklingsorientert kultur og har god forståelse for arbeidsgiverrollen.
Arbeidsgiverstrategien 2024-2027
Refleksjonsmateriellet til arbeidsgiverstrategien skal bidra til å sette ledelse og arbeidsgiverpolitikk på agendaen i din virksomhet.
Verktøyet egner seg til bruk i både ledergrupper og i partssamarbeidet. Materiellet inneholder noen hovedspørsmål til hver av de tre målområdene i arbeidsgiverstrategien som dere kan diskutere.
Grunnlag for god ledelse
Refleksjonsverktøyet for ledelsesgrunnlaget består av flere deler.
1. Fasiliteringsguide for de av dere som skal kjøre et opplegg for ledere eller ledergrupper i virksomheten. Verktøyet har en kort presentasjon av grunnlaget og de fem ulike forventingene til ledere i staten med kort manusforslag til fasilitator.
2. Forslag til metoder, tips til digitale og hybride gjennomføringer og forslag til program for møter av ulik lengde.
3. Tre ulike opplegg for å bli kjent med Grunnlag for god ledelse, inkludert ferdige lysark som kan brukes i presentasjoner.