Politidirektoratet lager nettverk for de som jobber med lærlinger

For å øke antall læreplasser i politiet inviterte Politidirektoratet (POD) alle landets politienheter til å utveksle erfaringer rundt det å ha lærling. — Veldig nyttig, sier faglig leder.

Bilde av Mikaela Sundin som jobber i Politidirektoratet
Foto: Politidirektoratet
Seniorrådgiver Mikaela Sundin, i Politidirektoratet er initiativtaker til det digitale nettverket for de som jobber tett med lærlinger i politiet.

På nyåret starter mange virksomheter å søke etter nye lærlinger.  Politidirektoratet har tro på at større samarbeid gjør det enklere for nye enheter å ta inn en lærling eller flere.  Derfor har de laget et digitalt nettverk for politiet. 

— Vi er en stor virksomhet som kan utgjøre en forskjell for mange lærlinger og deres fremtid. Å møtes på tvers i politiet vil kunne føre til mer samarbeid om lærlingordningen, ikke minst løfte ordningen slik at politiet begynner å tilby flere læreplasser, sier initiativtaker, seniorrådgiver Mikaela Sundin i Politidirektoratet. 

Politienhetene har ulik erfaring fra lærlingordningen. Noen enheter har vært lærebedrifter i en årrekke, mens andre starter nå.  

Fremover vil Politidirektoratet invitere til flere felles webinar for at de som jobber med lærlinger kan utveksle erfaringer seg imellom. 

— Direktoratet tar større ansvar for lærlingeordningen i politiet 

Nettverket hadde sitt første møte i november 2023. Tilstede var flere faglige ledere spredt over hele landet. 

— Som ny faglig leder oppleves det veldig nyttig og fint med et felles nettverk i politiet. Det er alltid verdifullt med et møtepunkt for å lytte til andre kollegaers erfaringer og å få komme med egne innspill. Dessuten er det fint å få snakket om hvordan vi best mulig kan legge til rette for lærling i eget distrikt, sier politioverbetjent Sidsel Schick i Øst Politidistrikt. 

Jon Laurendz, informasjonssikkerhetsleder i Økokrim, holdt en presentasjon av hvordan Økokrim jobber med lærlinger. 

— Det oppleves som positivt at direktoratet tar et større ansvar for å etterleve krav og bidra til at flere unge får lærlingeplass. 

OK stats kontaktperson for lærebedriftene i justissektoren , Mathias Andresen, var også invitert til nettverksmøtet i november. Han fortalte om hva opplæringskontoret for statlige virksomheter tilbyr virksomhetene. Han gikk blant annet gjennom OK stats tilbud som: 

  • Kontakt med fylkeskommunen for godkjenninger og oppmelding til fagbrev 
  • Fagsamlinger 
  • Nettverk 
  • Felles kompetansetiltak 
  • Testfagprøver (tentamen) 
  • Råd og veiledning 

— Inspirasjon for andre statlige virksomheter

Samtlige av politienhetene som deltok på webinaret ble oppfordret til å bli medlem i et opplæringskontor, fortrinnsvis OK stat.  

– Det er gledelig at POD kommer med et så tydelig ønske til sine underliggende virksomheter. Politiet jobber allerede veldig godt med lærlinger, og flere statlige virksomheter kan lære mye av dette initiativet.  Jeg er spent på hva de kan få til når de samhandler og deler på den erfaringen som finnes, sier Mathias Andresen, rådgiver i OK stat og kontaktperson for lærebedriftene i justissektoren. 

Publisert: 13. desember 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.