Å la medarbeiderne hospitere er en glimrende måte for enheten din til å tilegne seg ny innsikt og verdifull kunnskap. Les hvorfor ledere i Digdir og DFØ vil anbefale andre ledere til å satse på hospitering.

Trenger enheten din innspill til hvordan løse dagens oppgaver på en annerledes måte? Ved å la medarbeiderne dine hospitere, kan tilgangen på inspirasjon og læring være nærmere enn du tror. Hospitering kan åpne dørene for nye måter å gjøre oppgavene på og for samarbeid på tvers av virksomheter.
Hospitering - et verktøy i arbeidsgiverstrategien
Statens arbeidsgiverstrategi 2024-2027 omtaler hvor viktig det er å kunne møte fremtidens kompetansebehov, og trekker fram hospitering som et verktøy som kan legge til rette for systematisk og kontinuerlig kompetanseutvikling. Strategien peker videre på livslang læring og hvorfor du skal tilrettelegge for senkarriere for seniorer.
Som leder har du et ekstra ess i ermet om du oppfordrer medarbeiderne dine til å hospitere. Erfarne ansatte kan både utfordres og motiveres av sjansen, og du som leder får tilgang på ny kompetanse.
Hospitanter gir et nytt blikk på oppgavene
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har nylig hatt hospitanter fra Kunnskapsdepartementet og Digitaliseringsdirektoratet.
Avdelingsdirektør Siri Bjørtuft Ellingsen og seksjonsleder Maren Bigset Henriksen fra avdelingen for forvaltningsanalyse i DFØ mener at hospitantordningen er svært viktig for avdelingen som lager utredninger, rapporter og analyser til forvaltningen.
Jeg har fått en enda større tro på at samarbeid på tvers av fag, enheter og virksomheter gir mer kraft enn det man klarer alene.
Hans Gøran Nilsson, hospitant
— Å ha en hospitant har vært utelukkende positivt. I avdelingen representerer hospitanter et nyttig utenfrablikk fra en annen statlig virksomhet og andre forvaltningsnivåer, sier Ellingsen og Henriksen.
— Å lytte til hva som rører seg i forvaltningen nå, både tematisk og metodisk, er kjempeviktig for at vi skal være relevante i det vi gjør. I tillegg er hospitantene vi har hatt svært erfarne seniorer. Det betyr på sett og vis at de ikke har det samme behovet for innføring og opplæring, sier de.
Hospitant: - Fått større tro på samarbeid
Hans Gøran Nilsson hospiterer i DFØ, men jobber til vanlig hos Digitaliseringsdirektoratet. Han forteller at han får mye ut av å hospitere i DFØ.
— Jeg har fått innsikt i flere perspektiv som påvirker endringsarbeid, og hvordan det å se utfordringer fra litt ulike perspektiver kan avdekke muligheter for å gå fremover. Jeg har nok også fått en større forståelse for at det alltid finnes flere innganger til et problem som skal løses, sier Nilsson. Og legger til:
— Jeg har fått en enda større tro på at samarbeid på tvers av fag, enheter og virksomheter gir mer kraft enn det man klarer alene.
Hans Gøran Nilssons leder i Digitaliseringsdirektoratet, Birgitte Yttri, er begeistret for erfaringen medarbeideren får.
— Gjennom hospiteringen skjer det en verdifull utveksling av faglighet, planer og strategiske innspill i konkrete arbeidsoppgaver. Hospiteringen bidrar også til styrking av nettverk og relasjoner på flere nivåer i virksomheten, og har åpnet nye dører for virksomhetene. Det er ønskelig å videreføre hospiteringen, som en utveksling, sier hun til Statens arbeidsgiverportal.
Marit Solheim fra Kunnskapsdepartementet er også hospitant i DFØ. Hennes erfaringer bekrefter ledernes refleksjoner.
Hospitering øker muligheten for samarbeid på tvers og viktigheten av å løse utfordringer sammen
Birgitte Yttri, Digdir
— Jeg har jobbet over 20 år i ulike deler av departementsfelleskapet, og det har vært veldig nyttig å lære hvordan det er å jobbe i et direktorat. Jeg ser også at det er svært mye verdifull kunnskap i DFØ om statsforvaltningen, sier hun.
Ledernes fire tips til hvordan få mest ut av en hospitering
- Vær bevisst på hvilken type kompetanse du ønsker inn i ditt fagmiljø. Tenk nøye gjennom hvilken ekspertise som vil styrke teamet ditt, men vær også åpen for uventede muligheter.
- Ha en plan for hvilken type oppgaver du ønsker å bruke hospitantene til. Definer klart hvilke oppgaver hospitantene skal utføre for å sikre at deres innsats er målrettet og effektiv.
- Lytt til hospitantens spørsmål. Spørsmålene deres kan utfordre etablerte rutiner og bringe nye perspektiver, noe som er verdifullt for utvikling.
- Husk på at hospitantene ønsker å lære også. Finn oppgaver som både er nyttige for din enhet og interessante for hospitantene, slik at de får en meningsfull læringsopplevelse.
- Sett hospitantene i en prosjektgruppe med andre erfarne i miljøet. Dette gir dem støtte og muligheten til å lære av erfarne kolleger mens de bidrar til prosjektet.
— Vi må hospitere i større grad enn i dag
DFØ-lederne Henriksen og Ellingsen har tro på praksisen og har selv hatt egne medarbeidere ute i andre virksomheter som hospitanter. De viser til at de nylig har fått en medarbeider hjem igjen etter et hospiteringsopphold.
Å lytte til hva som rører seg i forvaltningen nå, både tematisk og metodisk, er kjempeviktig for at vi skal være relevante i det vi gjør
Siri B. Ellingsen, Maren B. Henriksen, DFØ
— Vi ser hospitering som en veldig god mulighet både for den enkelte medarbeider å lufte seg og for oss som fagmiljø å få ny inspirasjon til våre fagområder og bygge større faglige nettverk, sier de.
Birgitte Yttri fra Digitaliseringsdirektoratet har en oppfordring til andre ledere og medarbeidere i staten.
— Vi må hospitere i større grad enn i dag. Ved hospitering øker muligheten for samarbeid på tvers og viktigheten av å løse utfordringer sammen, sier hun.
Lurer du på noe rundt hospitering?
Her finner du hva som gjelder av lov- og regelverk rundt mobilitet og hospitering i staten. Dette er spørsmål som handler om regler og retningslinjer tilknyttet mobilitet i forvaltningen.