DFØ og DFD tester nytt lederprogram i staten

Utviklingen av et nytt, statlig lederprogram er i gang. Vi i DFØ tester nå innhold og læringsformer i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, som kan inngå i et felles, modulbasert lederprogram for dere som er statlige ledere.

Ledere i staten står overfor økende krav til omstilling, prioritering og samhandling. For å møte disse behovene utvikler DFØ nå et nytt lederprogram for hele staten. 

Samling av mennesker foran en stor skjerm der det holdes foredrag av en kvinne
Foto: DFØ
Den første samlingen i piloten i DFD er gjennomført, og flere samlinger følger som skal teste ut innholdet i lederprogrammet.

Skal styrke lederne som lag og enkeltvis 

7. og 8. mai gikk startskuddet for den første piloten med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) som deltaker.  

DFD stiller med hele lederlaget i piloten – fra seksjonsledere til toppledere. Temaer for første samling var lederidentitet, psykologisk trygghet, prioritering og delegering – og hvordan bygge gode relasjoner og kultur for læring gjennom tydelig kommunikasjon og tilbakemeldinger.  

— På første samling ble vi utfordret og fikk satt i gang tanker både om hvordan vi håndterer ulike situasjoner selv, og om endringer framover. Det var spennende og viktige dager for oss, sier departementsråd Christina Hamnen i DFD.  

Hun sier at lederne nå er i gang med å løse oppgaver som de har fått før neste ledersamling i september.  

— Vi gleder oss til fortsettelsen, sier Hamnen. 

Lederprogrammet bygger blant annet på Grunnlag for god ledelse i staten. Det kombinerer fysiske samlinger, praktisk arbeid og refleksjon – og skal bidra til å utvikle individuelle ferdigheter og styrke ledergruppen som helhet. Departementsråd Hamnen er tydelig i sine forventninger til både innsats og resultater. 

— Skal vi lykkes med å styrke medarbeiderne våre, må vi også styrke lederne – både enkeltvis og som lag. Jeg vet at flere av lederne kan kjenne på at det er krevende å sette av hele arbeidsdager til lederutvikling. Men skal vi få fullt utbytte, må vi investere tid. Jeg forventer også å se endring både hos den enkelte (meg selv inkludert) og for oss som lederlag, sier departementsråden.  

Målet er et program for alle ledere i staten  

DFD-piloten er den første av to piloter som startes opp i 2025. Til høsten starter vi pilotering i en virksomhet på direktoratsnivå. Erfaringene fra pilotene skal danne grunnlaget for et fleksibelt, praksisnært og skalerbart lederprogram for statlige virksomheter – med mål om å styrke ledelse i staten.  

Det er viktig for DFØ å involvere virksomhetens egne lederutviklingsressurser. Vi samarbeider godt med DFD om planleggingen av ledersamlingene og uttesting av programmet.  

Avdelingsdirektør Francoise Bratland i DFD uttaler at dette er veldig spennende å få bli med på. I piloten får DFD testet ut metoder og tilnærminger som de senere kan bruke i DFDs arbeid med ledelse- og kompetanseutvikling. 

Spørsmål og svar om piloten for nytt lederprogram  

Er programmet digitalt eller fysisk? 
Programmet testes nå som et hybrid tilbud, med fysiske og digitale samlinger, læringsgrupper og digitale støtteelementer mellom samlingene. Vi vurderer hvordan digitale løsninger kan støtte opp om gjennomføringen på sikt. 

Hvor lenge varer programmet? 
Pilotene går over flere måneder med samlinger og mellomarbeid. Det endelige programmet vil trolig ha en varighet på 8–10 måneder, fordelt på tre moduler. 

Er programmet ment for enkeltledere, eller hele virksomheter? 
Programmet er i utgangspunktet utviklet for hele lederlag i virksomheter. Vi vektlegger samspill og felles utvikling. Samtidig vurderer vi hvordan deler av innholdet kan tilpasses mindre grupper eller enkeltledere. 

Hva slags tilbud blir dette – skal DFØ levere det, eller virksomhetene selv? 
Parallelt med utviklingen utreder DFØ hvordan programmet kan tilbys og gjennomføres mest mulig effektivt. Målet er å utvikle et fleksibelt program som både kan gjennomføres av virksomhetene selv og med støtte fra oss i DFØ. 

Når blir programmet tilgjengelig for alle? 

Vi jobber for at programmet skal være tilgjengelig for flere virksomheter fra 2026, men tidspunkt og modell avhenger av erfaringene fra pilotene.  

Hvor kan vi følge med på utviklingen av programmet? 

Du kan følge utviklingen på Statens arbeidsgiverportal arbeidsgiver.dfo.no, og gjennom nyhetsbrevet til portalen. Meld deg på her Nyheitsbrev frå Statens arbeidsgivarportal | DFØ

Publisert: 21. mai 2025

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.