Fem tips til hvordan få best effekt av e-læring

Et e-læringskurs alene løser ikke alle behov for kompetanseheving på et tema. Vi lærer mer når vi jobber sammen. Derfor er det lurt å koble individuell læring med kollektive refleksjoner og diskusjoner. Vi gir deg fem tips til hvordan få dette til.

E-læring er en god måte å spre kunnskap til mange, uavhengig av tid og sted. Men av og til må det gjøres en jobb for å relatere temaene i kursene til egen arbeidshverdag.

Personer diskuterer rundt et bord
Foto: Colourbox
Å legge til rette for kunnskapsdeling og la medarbeidere få slippe til med sine erfaringer er en god måte å øke læringseffekten av e-læringskurs.

For å øke læringseffekten ytterligere og bidra til felles forståelse for temaet som blir behandlet i kurset, er det lurt å legge til rette for kunnskapsdeling. Når medarbeidere får slippe til med sine erfaringer og synspunkter, gjør du kompetanseutviklingen praksisnær. I tillegg vil den enkeltes perspektiver og nåværende praksis kunne utfordres, noe som kan føre til bedre måter å gjøre ting på.

Fem tips til hvordan få best effekt av e-læring:

  1. Gjør e-læringen relevant ved å koble den til virksomhetsinterne mål og strategier
  2. Koble e-læringen til diskusjoner og refleksjoner i enheten
  3. Motiver til å lære av hverandre og bidra aktivt i grupperefleksjoner
  4. Få erfarne medarbeidere til å fortelle om aktuelle dilemmaer og komplekse problemstillinger
  5. Planlegg for hvordan sette kompetansen ut i praksis

Gjør e-læringen relevant

Å knytte kompetansetiltaket til virksomhetsmål, kompetansestrategier og lignende relevante plandokumenter og prosesser gir målretning og relevans. Å gi medarbeiderne en begrunnelse for hvorfor du setter i gang med akkurat det kompetansetiltaket, vil styrke gjennomføringen og resultatet av kompetansearbeidet.

Koble e-læringen til diskusjoner og refleksjoner i enheten

Av og til er det faglige innholdet i e-læringskursene utformet generisk, slik at det skal treffe flest mulig i målgruppen. Det er din rolle som opplæringsansvarlig eller leder å tilrettelegge for å gjøre det faglige innholdet praksisnært. Strekk læringen ut i tid og ved å koble e-læringen til diskusjoner og refleksjoner i enheten. Det er fint og effektivt å utnytte de samlingsarenaene dere har, som for eks. seksjons-/avdelingsmøter eller -samlinger.

Motiver til å lære av hverandre

Når dere tar e-læring som en del av en felles kompetanseutvikling, er det spesielt viktig at du som leder bidrar til å skape engasjement for å gjennomføre kurset. Det kan du gjøre på mange måter, men det viktigste du gjør at de ansatte føler at deres deltakelse og innsats blir verdsatt, det gir motivasjon! Det kan også være lurt å finne noen gode ambassadører for e-læringen som kan snakke varmt om tema og bidra til gode diskusjoner underveis i læringen.

Bruk erfarne medarbeidere inn i foredling av kunnskap

Det er mye taus kompetanse i hver virksomhet. Å bruke erfarne medarbeidere inn i foredling av ny kunnskap er en god måte å skreddersy og implementere kunnskapsutvikling etter behov. Erfarne medarbeidere har opplevd dilemmaer og problemstillinger og har kanskje stått i stormer som kan løfte generisk faglig innhold og gjøre det praksisnært for mindre erfarne og nyansatte medarbeidere.

Planlegg for hvordan sette kompetansen ut i praksis

Når dere møtes for å diskutere og reflektere, kan disse hjelpespørsmålene være til hjelp for å få både gode diskusjoner og refleksjoner om det faglige innholdet, men også for å bli enige om å sikre beste praksis:
• Hvilke situasjoner har vi som ligner på utfordringene/dilemmaene presentert i e-læringen?
• Hva ville vært beste praksis hos oss?
• Hva kan vi gjøre annerledes for å sikre beste praksis?
• Hvordan skal vi sette ut ny kompetanse i bruk?

Oppsummer diskusjonen, legg planer for praktisk å implementere ny kunnskap og bli enige om utviklingsmål og forbedringsområder dere skal følge opp over tid.

Senest seks måneder etter gjennomføring, bør dere evaluere om kompetansetiltaket har hatt ønsket effekt og om det har skjedd ending i praksis eller adferd. Vurder i fellesskap hvordan ståa er, og diskuter hva som bør prioriteres fremover.

Er du interessert i å lære mer om dette temaet?

Publisert: 21. september 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.