Onsdag 30. april ble staten enig med YS, Unio og Akademikerne i mellomoppgjøret. LO Stat og staten ble ikke enige og dette oppgjøret går til mekling.
Torsdag 24. april åpnet mellomoppgjøret i staten. Partene utvekslet sine første krav, og hadde forhandlingsfrist til midnatt 30. april. YS stat, Akademikerne og Unio ble enige med staten, mens LO Stat brøt forhandlingene.
I videoen under forteller statens personaldirektør, Gisle Norheim, om resultatet av oppgjøret, bruddet med LO og hva han mener staten har fått til som arbeidsgiver i årets oppgjør.
Staten vil følge rammen for frontfaget
At det er et mellomoppgjør, betyr at partene kun forhandlet om det økonomiske og ikke ordlyden i hovedtariffavtalene.
Statens personaldirektør, Gisle Norheim, signaliserte før forhandlingene tok til at staten legger rammen av frontfaget til grunn. Denne ble på 4,4 prosent. Partene i staten var også enige i at resultatet fra frontfaget dannet rammen, men LO Stat og staten ble ikke enige om fordelingen av den disponible rammen i forhandlingene.
Slik beregnes disponibel ramme
Som personaldirektør Norheim forklarer i videoen under, blir det såkalte overhenget og lønnsglidningen lagt til grunn når man skal komme fram til den disponible rammen. Du kan høre mer om dette i videoen:
LO Stat krevde likt generelt kronetillegg
LO Stat signaliserte før forhandlingsstart at de ville kreve at den disponible rammen fordeles som sentrale, generelle tillegg med virkning fra 1. mai 2025, og at tilleggene må gis som et likt kronetillegg.
Dette kom ikke staten og LO stat til enighet om, og oppgjøret går derfor til mekling med oppstart 6. mai med frist 27. mai.
YS fikk generelt tillegg og lokale forhandlinger
YS stat ønsket både et generelt tillegg og avsetning til lokale forhandlinger. YS stat og staten ble enige om at 75 prosent skal fordeles ved lokale lønnsforhandlinger, mens 25 prosent gis som et generelt tillegg.
For medlemmene i YS Stat blir det i tillegg gitt et generelt tillegg på 1,05 prosent av fastlønnen.
Akademikerne og Unio forhandler alt lokalt
Akademikerne og Unio ønsket at hele den disponible rammen skal fordeles lokalt. I avtalene inngått med staten er det klart at alt går til lokale lønnsforhandlinger.
Viktige datoer i mellomoppgjøret
24. april: Lønnsforhandlingene starter
30. april: Partene har forhandlingsfrist innen midnatt. LO brøt med staten og forhandlingene går til mekling.
6. mai: Mekling mellom LO og staten startet.
27. mai: Meklingen skal avsluttes ved midnatt
I staten forhandler Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) ved statens personaldirektør på arbeidsgiversiden, og hovedsammenslutningene YS Stat, LO Stat, Unio og Akademikerne.
På denne siden viser vi deg hvordan lønnssystemet lokalt i din virksomhet henger sammen med det sentrale lønnssystemet i staten. Vi gir deg også praktiske verktøy når du skal fastsette lønn eller fremme lønnsforslag, ut fra din rolle som leder eller HR.