Verdenskafé

Verdenskafé, eller World Café, er en effektiv og fleksibel metode for å å få igang dialog og samarbeid i store grupper. Metoden går ut på at deltakerne beveger seg som "omreisende" og bringer med seg sine erfaringer og innspill mellom ulike samtaler på en kafé.

Hvorfor metoden verdenskafé?

Grunntanken bak verdenskafé-metoden er at mennesker bidrar best i hyggelige og trygge omgivelser. Kafé-møter inviterer til uformelle og åpne samtaler. Ved at samtalene skjer ut fra et klart formål og i en gitt struktur, vil det produseres resultater. Med seg fra hver samtale bringer man med seg innsikter fra den forrige. Det øker sjansen for at deltakerne får nye idéer, blir bevisst på flere muligheter og oppdager flere sammenhenger underveis i samtalene. 

World café, eller verdenskafé, er velegnet for storgruppeprosesser (50 + deltakere) fordi metoden utnytter mangfoldet, antallet og forskjelligheten i rommet. Den gjør det mulig for deltakere med ulikt utgangspunkt å dele kunnskap, diskutere viktige spørsmål og utfordringer på tvers.

Hvordan bruke metoden Verdenskafé 

SKAP EN KAFÉ Skap et kafélignende lokale, med mindre bord med minimum 4 og maksimum 7 stoler rundt hvert bord. Dekk bordene med hvite papirduker. Legg tusjer i flere farger, post-it lapper. Sett gjerne en blomst på hvert bord, demp belysningen  eller sett på lav musikk for sette deltakerne i den rette kafé-stemningen.  
VELG TEMAER Samtalene skal handle om temaer eller spørsmål som engasjerer deltakerne. Disse kan enten være forhåndsdefinert av arrangør, eller utformes i samarbeid med deltakerne. Antall temaer avhenger av antall deltakere
FORKLAR HVORDAN Ansvarlig ønsker velkommen, og forklarer formål og rammer. Deltakerne oppfordres til å skrible og tegne på bord-duken underveis i samtalen. 
KJØR SAMTALER Hver deltaker får flytte seg mellom de ulike kafé-bordene i minimum tre runder. Samtalen i hver runde skal vare i 20 minutter. Mot slutten av den første runde velges en kafé-vert som får i oppdrag å bli sittende igjen ved bordet til neste runde. Når nye deltakere kommer, er oppdraget å ønske velkommen til bords og kort gjenfortelle hva som kom opp i forrige runde. Avslutningsvis i hver runde formulerer deltakerne et spørsmål til neste gruppe. Dette skaper fremdrift fra runde til runde. I den siste samtalerunden kan deltakeren enten returnere til sitt opprinnelige bord eller gå videre. 
SAMLE ERFARINGER

Etter samtalene ved kafé-bordene, inviteres deltakerne til å dele refleksjoner og innsikter med stor-gruppen. Jakt på sammenhenger, ny bevissthet og læringspunkter! 

Oppdatert: 7. juni 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.