Fremtidens ledelse starter nå

Hva kjennetegner fremtidens lederrolle? Hva betyr det for deg som leder eller du som jobber med å utvikle og støtte ledere i staten? På dette seminaret får du fersk innsikt fra forskningen og praksisnære erfaringer som gjør deg bedre rustet til å møte det som kommer.

Ledere i staten står midt i et skifte: Nye teknologier, skiftende forventninger og et økende behov for kontinuerlig læring og omstilling preger virkeligheten. Samtidig vokser behovet for ledelse som skaper retning, trygghet og utvikling – på tvers av fag, nivå og sektor.

Ledelsesuka 2025 åpner med et forskningsbasert blikk på hva fremtiden krever av ledelse – og hvordan vi allerede nå kan rigge oss for å møte den.

Hva betyr dette i praksis? To korte faglige innlegg setter rammen for en panelsamtale mellom forskere, ledere og fagpersoner som arbeider med lederutvikling og støtte i staten. Blant annet får du høre professor i organisasjon og ledelse ved Politihøgsskolen, Cathrine Filstad snakke om fremtidig ledelse i møtet med et stadig mer komplekst samfunnsoppdrag.

Arrangementet passer for ledere, HR-miljøer og andre som er opptatt av å utvikle god ledelse i staten.

Foredragsholdere
Cathrine Filstad portrett
Cathrine
Filstad
Cathrine Filstad (PhD)er professor i organisasjon og ledelse ved Politihøgskolen og professor II ved Høyskolen Kristiania. Hennes fagområder er ledelse, lederutvikling, organisasjonslæring og kompetanseledelse. Filstad har skrevet 11 bøker og flere bokkapitler, hvor de nyeste bøkene er Nyansattes organisasjonssosialisering (2017), Politiledelse som praksis (2020) og 3.utgaven av Organisasjonslæring: fra kunnskap til kompetanse (2022). Hun har et stort antall internasjonale vitenskapelige publiseringer innenfor sine fagområder.
JL
Jon Erland
Lervik
Jon Erland Lervik er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Han er en av forfatterne bak KS’ «kunnskapsgrunnlag for lederutvikling for systemendring» (2024). Han er sivilingeniør i industriell økonomi fra NTNU og har doktorgrad fra Handelshøyskolen BI. Han har tidligere vært forsker ved Lancaster University og gjesteforsker ved IESE Business School, Stanford og Harvard. Han forsker og underviser rundt endrings- og utviklingsprosesser i organisasjoner, og har over 15 års erfaring med praksisnært forskningssamarbeid. Lerviks forskning innen organisasjonslæring, endringsledelse og HRM er publisert i blant annet Management Learning, Human Resource Management Journal, Academy of Management Executive og Handbook of Crosscultural Management Research.
-
Arrangør
DFØ
Hvor
Hybrid - DFØ - Oslo, Økern portal
Aktivitet
Seminar
Påmelding