- Som leder må du være åpen for at medarbeiderne ikke trenger å være like

Seksjonssjef Thea Birkeland Kloster i Finanstilsynet mener ledere trenger tre ting for å lede mer inkluderende: Vær nysgjerrig på mennesker, sett av tid til faktisk ledelse og vær klar over egne fordommer, sier hun.

Bilde av Thea Birkeland Kloster seksjonssjef i Finanstilsynet
Foto: Difi

Thea Birkeland Kloster har vært leder i det offentlige i 20 år, og jobbet i det hun kaller «tradisjonelle økonomimiljøer». Hun har stort sett jobbet i departement, i Norges Bank og nå i Finanstilsynet. Og hun er opptatt av både å rekruttere mangfoldig, og sette sammen team der medarbeiderne bringer med seg ulike erfaringer og kunnskap.

- Jeg er overraskende veldig ofte uenig med ledere rundt meg. Jeg er mer opptatt av hva jeg kan få ut av vedkommende jeg skal ansette, enn å ansette et menneske som er lik meg eller som har de samme egenskapene, sier hun.

Øyeåpner på egne fordommer

Hun har også jobbet nesten ett år i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, en tid hun kaller «en ekstrem øyeåpner på egne fordommer».

- I dag har jeg personalansvar for 23 personer. Jeg har flere i den gjengen som trenger litt ekstra tid med meg. Men det er greit, det er en del av jobben min. Og de leverer kjempebra, sier hun.

Seksjonslederen fra Finanstilsynet delte sine tanker rundt det å være leder for ulike personer under Difis seminar om inkluderingsdugnaden «Intervju og tilrettelegging som inkluderer».

- Det er ikke noen grunn til å forvente at personer med hull i CVen eller nedsatt funksjonsevne er en bestemt type mennesker eller at du kan trekke noen konklusjoner om resten av deres liv, sier hun.

Birkeland Kloster sier hun har ledet alle type mennesker, geniale, enestående, rigide, personer med fysiske utfordringer og psykiske utfordringer, og de som ikke har det. Poenget er at det lett kan «bli noe» med alle.

- Jeg har vært leder for veldig mange «vanlige» mennesker som ennå ikke har nådd sin «hendelse» i livet, for det er jo det vi egentlig snakker om. Som leder vil du alltid møte utfordringer med medarbeidere. Jeg har opplevd ansatte som jeg tror i utgangspunktet er «enkle», og så får de kreft eller veldig sykt barn. Det kan skje oss alle, sier hun.

Leder vil alltid møte utfordringer

Hun mener at nøkkelen til å lykkes i inkluderingsdugnaden er å nå rekrutterende ledere som henne selv. Hun sier at det nok er mange ledere som ikke er bevisst egne fordommer, som ikke tenker mangfold eller som ikke setter av nok tid til faktisk å lede.

- Har du en søker som sier «her er jeg, jeg har hatt uflaks i livet og har dette», så har du i hvert fall fått en heads up på at noe kan skje. Det andre vet du ikke.

I tillegg er mange redd for at oppfølging og eventuell tilrettelegging for medarbeidere skal spise for mye av deres tid.

- Ledelse er en jobb. Det er en kjepphest hos meg. Når du skal ansette ledere, så må ikke dette være en super saksbehandler. Det må være en leder. En tilbakemelding til HR er at dere må hjelpe lederne i organisasjonene deres til å verdsette ledelse, sier Thea Birkeland Kloster.

Ledere er usikre på inkludering

Birkeland Kloster tror at mange ledere er usikre på hva «som venter dem» om de ansetter en person med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en. Hun viser til statsansatteundersøkelsen 2018 som viser at ledere som selv har ansatt medarbeidere med hull i CV-en eller nedsatt funksjonsevne har en mer positiv opplevelse av inkludering i egen virksomhet enn ledere som ikke selv har ansatt medarbeidere med hull i CV-en eller nedsatt funksjonsevne.

Om mangfold og inkludering i statsansatteundersøkelsen (PDF)

- Det kan jo tolkes som at du blir mindre engstelig når du har prøvd deg litt. Jeg mener at vi må bygge ned litt hvor vanskelig og «fælt» inkludering er. Jeg har spurt meg selv, «er jeg urealistisk optimistisk?» Jeg tror ikke det. Det er viktig at flere tar innover seg at det å utøve ledelse ikke er plunder og heft, det er faktisk det som er hovedårsaken til at du har høyere lønn eller maktposisjoner.

Se hele Thea Birkeland Klosters foredrag

 

Oppdatert: 2. februar 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.